
Kırmızı ve Mor Meyveler
Sağlıklı beslenmek konusunda yapılan araştırmalar, 2014 ve 2015 yıllarının en trend konuları haline gelmiştir. Şimdi bile açtığınız her TV programında muhakkak bir sağlık konusu açılmış, bir besinin faydalarından bahsedilmeye başlanmıştır.
Peki, sağlıklı beslenmek gerçekte nedir?
Patatesten başlayalım. 1985 yılında patatesin içinde barındırdığı kalsiyum 14 birim, magnezyum 27 birim iken, bu sayı 1996 yılında kalsiyum 4 birim, magnezyum 18 birim oldu.
Yani 1985 yılında 1 patatesten aldığınız besini 1996 yılında 3.5 patatesten almaya başladınız. Fakat şimdi 2015 yılındayız. Bu değerler sizi korkutmuyor mu?
Peki, Muz ile devam edelim. 1985 yılında muzun besin değerleri şu şekildeydi;
Kalsiyum; 8 – Amino Asit 23 – Magnezyum 31 – Vitamin B6 330 – Potasyum – 420
1996 yılındaki değerleri ise;
Kalsiyum; 7 – Amino Asit 3 – Magnezyum 27 – Vitamin B6 22 – Potasyum 327
Yani bir muzdan 1985 senesinde aldığınız Vitamin B6’yı 1996 yılında almak için tam 15 adet muz yemeniz gerekirdi.
2015 yılında bu değerlerin ne kadar aşağıda olduğunu anlamanız için, tükettiğiniz besinlerin tadı ve kokusunun yeterli olduğunu düşünüyorum. Öyle ki, çocuk yaşta başlayan diyabet, astım, kanser ve benzeri hastalıkların sebebini de tahmin edebildiğinizi umuyorum.
Sağlıklı beslenmek, tükettiğiniz besinin adı ile ilgili değildir. Yediğiniz besinler doğal mı, ya da ne kadar doğal?
Yetiştirildikleri toprak ne kadar sağlıklı?
Besinler sizlere kaç gün sonra ulaşıyor?
Yetiştirilirken ne gibi kimyasallar kullanıldı?
Size ulaştırılana kadar nasıl saklandı?
Sağlıklı beslenmek, bu soruların net cevaplarıdır.
Bu soruların cevaplarını bildiğinizi ve memnun olduğunuzu var sayalım. Siz okurlarımız için uzun süren araştırmalarımız sonucu, sağlıklı beslenmek ve yaşamak konusunda en güvenilir kaynaklardan bazı temel bilgiler edindik.
Tükettiğiniz besinlerin adı ve çeşidi işte burada önem kazanıyor. Tüketilen besinlerin sağlıklı olduğuna kanaat getirildiğinde, bir de sağlıklı yaşamı destekleyen besinleri bilmek gerekiyor.
Çünkü stres, halsizlik, isteksizlik, kalp sağlığı ve ruh sağlığı gibi etkenler, hayatımızı en çok etkileyen faktörlerdir.
Kırmızı ve Mor Meyveler
Çilek, karpuz, kiraz, kurt üzümü, nar, yaban mersini ve böğürtlen gibi kırmızı-mor meyveler, bilinen en güçlü antioksidanlardır. İltihaplanmaların vücuttan atılması ve hücrelerin korunması için oldukça etkilidir.
Tüm bunların yanı sıra, yaşlanma ve stres karşıtı oldukları kanıtlanmıştır. Ruh sağlığınızı korumanızda önemli yardımcılardır. Ayrıca sağlıklı hayat için olmazsa olmazımız ‘’Bağışıklık Sistemi’’ için önemli güçlendiricilerdir.
Özellikle aktif bir hayatı olanlar için, isteksizlik ve halsizlik gibi problemleri gidermede inanılmaz bir etkiye sahiptirler.
1980’lerden beri yapılan araştırmalara göre, kırmızı meyve tüketimi arttıkça algı kaybının azaldığı sonucuna varılmıştır.
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem de diğer tüm kaynaklar gibi, severek yediğimiz; çilek, kiraz, vişne, siyah erik, nar, ahududu ve böğürtlenin antosiyanidinler bakımından zengin kaynaklar olduğunu doğruluyor.