Sağlık

Hepatit B Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Bulaşır?

Hepatit B Nedir?

Etkeni Hepatit B virüsü olan hastalık bütün yaş gruplarında her cins, ırk ve mevsimde bütün dünyada yaygın olarak görülür. Hepatit B virüsü hasta ve portörlerin (taşıyıcı)  kan ve kan ürünleri ile vücut sıvılarında (anne sütü, vajina sıvıları, meni, tükürük vb.) bulunur. Etken dış etkilere ve ısıya dayanıklı yapıdadır.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Bulaşma; kan ve kan ürünleri ve/veya bununla kirlenen malzemelerle (iğne, jilet,enjektör, diş çekim ve tedavi malzemeleri, akupunktur, dövme ve piercing için kullanılan malzemeler vb.) anneden fetüse geçme ve cinsel temas yolu ile olur. Fakat, Hepatit B de hastalıkla karşılaşanların üçte birinde bulaşma yolu belirlenememiştir.

Hastalık bazen hasta ve portörlerden bulaşmaya yıllarca devam eder. Hatta herhangi bir belirti vermeden de bulaştırıcılık uzun süre devam etmektedir. Virüsün kuluçka süresi 40-180 gün arasıdır.

Hepatit B’nin Belirtileri Nelerdir?

            Virüs vücuda girişinin ardından karaciğere yerleşir. Karaciğerde nekroz (hücre ölümü), şişme, lob yapısında bozukluklara sebep olur. Hastalık %5-10 oranlarında kronikleşerek karaciğer kanserine ve siroza dönüşebilir.

Belirtiler; sarılık öncesi hafif ateş, iştahsızlık, kusma, bulantı, karan ve adele ağrısı, idrarın renginde koyulaşma ile karakterizedir. Sarılık öncelikle göz akında daha sonra bütün vücutta fark edilebilir hale gelir.

Hepatit B Tanısı Nasıl Koyulur?

            Kan ve kan ürünleriyle temas, sarılık belirtisi ve idrar renginin koyulaşması ile tanı konulur. İlk önceleri belirtiler sarılık ve diğer karaciğer hastalıkları ile karıştırılır. Kesin tanı laboratuvar bulguları ile konmaktadır.

Hepatit B’de Laboratuvar Bulguları Nasıldır?

            Karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT) değerleri yükselmektedir. İdrarda bilirubin değeri yükselir. Hastanın kanında AU (Avustralya Antijeni) bulunup bulunmadığına bakılarak tanı konulabilir. Hepatit B virüsü ile ilgili olan başlıca antijenler şunlardır; çekirdek antijeni (Hbc Ag), yüzey antijeni (Hbs Ag) ve “e” antijeni (Hbe Ag). Bu antijenlere uyan antikorlarsa Anti Hbs, Anti HBc’dir.

Tanı bu sonuçlara göre konur. Portörlerde her zaman Hbs Ag pozitif (+) ve anti Hbs AG negatif (-) çıkmaktadır.

Hepatit B’nin Komplikasyonları (Yan Etkileri) Nelerdir?

            Kronik hepatitiste karaciğer yetmezliği, Siroz, asit, kanser ve ödem en önemli komplikasyonlardır.

Hepatit B Tedavisi ve Bakımı Nasıldır?

Hastalık etkeni virüs özel bir tedavisi yoktur. Mevcut bilinen tedavi uzun zamanlı ve pahalıdır. Karaciğeri koruyucu diyet ve genel bakım dışında özel bir bakımı da bulunmamaktadır.

Hepatit B’den Korunma Nasıl Olur?

Henüz tam koruma sağlayan bir aşısı geliştirilememiştir. Bu nedenle korunmada şu önlemler titizlikle uygulanmalıdır;

  • Emin olunmayan kan ve kan ürünleri kullanılmamalı,
  • Lanset ve enjektörler birden fazla kez kullanılmamalı,
  • Diş fırçası, jilet gibi malzemeler ortak kullanılmamalı,
  • Hastalık cinsel yolla bulaşır. Bu nedenle kontrolsüz cinsel yaşamdan kaçınılmalı (kondom bu konuda önemli bir koruma önlemidir.)
  • Dövme, piercing, traş, diş çekiminde hijyen kurallarına önem verilmelidir.
  • En önemli koruma aşı ile bağışıklık oluşturarak sağlanır. 0, 1 ve 6. aylarda yapılan üç doz aşı %95 oranında bağışıklık sağlanmaktadır.

Hastalığın herhangi bir özel tedavisi yoktur. Hasta dinlenmeye alınır ve sürekli izlenir. Kronik hastalarda interferon-Alfa tedavisi uygulanmaktadır.

 

Lütfen Bunları Unutmayınız!

  • Dünyada 400 milyon ve ülkemizde 5 milyon insan Hepatit B virüsünü (HBV) kronik olarak taşımaktadır.
  • Dünyada 2 milyar ve ülkemizde 30 milyon HBV ile karşılaşılmış ve bu sayılar gittikçe artmaktadır.
  • Dünyada 50 milyon, ülkemizde 100 bin kişi her yıl HBV ile karşılaşmakta ve bu hastalığı yakalanmaktadır. Bu sayılar sürekli artmaya devam etmektedir.
  • HBV, HIV virüsüne oranla 100 kat daha bulaşıcıdır.
Benzer Yazılar
Sağlık

Hızlı Saç Uzatma Yolları

Sağlık

Prematüre Bebek

Sağlık

Su İçmenin Önemi

Sağlık

Sedef Hastalığı – Psoriasis Nedir? Tedavisi Nedir?

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?