Teknoloji

Hosting Nedir? Hosting Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Eveeet, geldik işin en hassas kısmına. Hosting her şeydir. Hosting sizsiniz. Hosting sizin kariyeriniz. Bu kadar abarttık ama aslında net açılımı; ‘’ Web Barındırma Hizmeti ’’ kadar basittir.

Web sitenizde yayımlanacak her içeriğin, her resmin ve her yazının tutulduğu kaynaktır.  Bu kaynak, yüksek internet hızına sahip bir bilgisayardır ve buna ‘’ sunucu ‘’ adı verilir. Bu sunucular, aynı anda birçok kişiyi barındırabilmek üzere hazırlanmıştır. Web hosting, özünde epey kapsamlı bir terimdir. Fakat temel düzeyde bilinmesi gereken; hosting’in bir depolama ve yayımlama aracı olduğudur.

Sitenizin 7 gün 24 saat yayında olması, hem ticari açıdan hem kurumsal açıdan elbette çok önemlidir. Öyle ki, siteniz sadece yarım saat kullanım dışı kalsa, hem reklam verenlerinizin hem de kullanıcıların size biçtiği değer dibe vuracaktır. Bu yüzden hosting seçimi gerçekten en önemli adımdır.

Hosting seçimi yaparken nelere dikkat edilir temalı bir yazı hazırlamak isterdim. Fakat bu konuda yanlış yönlendirme yaparak, tecrübe ettiklerimin dışında bir konuya değinmek istemedim.

Hosting’in asıl sorun yarattığı nokta, yüzlerce insan tarafından paylaşılıyor olmasıdır. Örneğin web siteniz çeşitli birçok sebebe dayalı olarak aşırı CPU kullanırsa, size hosting sağlayan firma projenizi durduracaktır. Hatta web siteniz aşırı CPU kullanmasa bile, sizlere sırf ürün satmak için projenizi durduran firmalara bile denk gelebilirsiniz. Türkiye’nin en büyük hosting ve domain sağlayan firması başlıklı reklamlara aldırış etmeyin. Bir şirketin ne kadar müşterisi olduğu, onun ne kadar kaliteli hizmet verdiği ile değil, genelde ne kadar reklamlı ve ne kadar ucuz hizmet verdiği ile alakalıdır. Ayrıca farklı alternatifler bilinmediği sürece, kendinizi büyük ya da en büyük diye nitelenen şirketlere bağımlı hissetmeniz doğaldır.

Bildiğiniz gibi BilimSokak, eski hosting sağlayıcı firmasının sürekli ürün satma ve şirkete bağımlı bırakma politikasına maruz kaldığı için bir süre kapalı kalmış ve proje dâhilindeki tüm ortaklar, kasıtlı olarak mağdur durumda bırakılmıştır.

Ekip olarak yaptığımız uzunca araştırmalar sonucunda, yaklaşık 20-25 adet hosting sağlayıcı firmaya telefon ederek derdimizi anlatmıştık. Bir istisna dışında tüm şirketlerin bizlere gereksiz yere ürün satma girişimine ve beş dakika kadar kısa sürecek bir taşıma işlemi için 400 TL’nin üzerinde para talep edildiğine şahit olduk.

Gerçekten kurtarıcı niteliğinde bir şirket ile tanışmamız da, bu uzun araştırmanın piyango niteliğindeki şahane sonucudur.

Benzer Yazılar
Teknoloji

En İyi VPN Uygulamaları (IOS, Android, Chrome)

Teknoloji

3 Boyutlu Baskı Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknoloji

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Teknoloji

Domain Nedir?

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?