Sağlık

Raynaud Hastalığı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Raynaud hastalığı genellikle parmaklarda çeşitli etkilere bağlı olarak arterlerin (atardamarların) kasılması ve büzülmesi ile oluşan soğukluk, morarma ve ağrı ile ortaya çıkan tablodur. 20-40 yaşları arasındaki kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla rastlanır. Genellikle el parmaklarında görülmesine rağmen ayak parmakları, burun, kulaklar ve dil gibi organlarda da görülebilmektedir.

Raynaud hastalığının nedenleri nelerdir?

Damarları daraltıcı ve tıkayıcı hastalıklar, sigara, stres, hipertansiyon (tansiyon yükselmesi), fazla soğuğa maruz kalma, bazı ilaç etkileşimleri, nörolojik ve hematolojik nedenler yüzünden gelişebilir.

Raynaud hastalığının belirtileri ve bulguları nelerdir?

  • Damarlarda ki kasılmalar daha çok soğuğa maruz kalmayla (soğuk su ile el yıkama yada soğuk hava) yada sinirlenme durumu ile ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın atakları birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir.
  • Damarların kasılmasına bağlı olarak deri soluk ve sararmış görünür. Kasılma sonrasında kılcallardan cilt altına kanamasına bağlı olarak cilt sonradan mavimsi mor bir görünüm alır.
  • Damar kasılmaları kaybolduğunda atar damarlara yeniden kan dolar ve deri kanlanmaya bağlı olarak kırmızı bir görünüm alır. Raynaudun genel özelliği beyaz, mavi ve kırmızı renk değişimi olmasıdır.
  • Renk değişikliği ile birlikte karıncalanma, uyuşukluk ve yanma biçiminde ağrı görülür. Ağrı tutulumu her iki elde ve simetrik gelişir.

Raynaud Hastalığının komplikasyonları yani yan etkileri nelerdir?

  • Gangren
  • Ülserasyon
  • Enfeksiyon

Raynaud Hastalığın tanısı nasıl konulur?

Hastalığın tanısı; fizik muayene, laboratuvar tetkikleri,anamnez, soğuğa dayanıklılık testi (en çok uygulanan test) yapılarak konur. Ayrıca renkli doppler de tanıda kullanılabilir.

Raynaud hastalığı tedavisi ve koruyucu önlemleri;

Raynoud hastalığının kontrolünde öncelikle soğuk ve sigara içme gibi damarların büzülmesine ve daralmasına yol açan uyaranlardan
kaçınılması gerekir. Belirtilerin giderilmesinde kalsiyum takviyeleri kullanılabilir. Ülserasyon veya gangren, olan hastalarda gerekirse cerrahi tedavi uygulanır. Hastalığın tetikleyici etkilerinden korunmak için aşağıdaki maddelere dikkat edilebilir;

  • Stresten  olabildiğince uzak durulmalıdır. Eğer ki hasta stres yönetimi konusunda sıkıntı yaşıyorsa bu konuda eğitim alması konusunda yönlendirilmelidir.
  • Kış aylarında olabildiğince dışarı çıkmaması yada çıkacaksa ceket, şapka,eldiven, atkı ile sıkı giyinmesi, kapı kolu ve direksiyon vb. soğuk yüzeylere temas etmemesi önerilir.
  • Hastaya yaz aylarında bulunabileceği klimalı ortamlar için yanında bir hırka bulundurması söylenir.
  • Hasta sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımını kesinlikle bırakmalıdır.
  • Hastada hissizlik geliştiğinden sıcak, soğuk temasının doku harabiyetine neden olabileceği konusunda hastalar uyarılmalıdır.

Kalsiyum takviyesi kullanan hastada hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü) gelişebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Benzer Yazılar
Sağlık

Hızlı Saç Uzatma Yolları

Sağlık

Prematüre Bebek

Sağlık

Su İçmenin Önemi

Sağlık

Sedef Hastalığı – Psoriasis Nedir? Tedavisi Nedir?

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?