Bilim

Sanal Gerçeklik Nedir?

Matrix serisi ve Total Recall gibi filmlerle büyümüş bir neslin dikkatini fazlaca çeken bu teknoloji geleceğin kapısını açacak..

Sanal gerçeklik, temelde bilgisayar destekli 3 boyutlu ortamların yaratılması ve bireylerin oradaymış hissiyatına kapılması olarak tanımlanır.  Bu teknolojiyi sihirli kılan şey ise sanal gerçekliğe girildiği anda kişinin gerçeklikle hiç bir bağlantısı kalmıyor şayet olsaydı o hafif gerçeklik, sanal gerçeklikten alacağımız keyfi yarıya indirirdi.
Sanal gerçeklik teknolojisi kullanıcı üzerinde yarattığı etkinin seviyesine (yoğunluğuna) göre sınıflandırılır.

Kısmi Katılımlı Ortamlar: Bir takım fiziksel unsur ve sanal imgenin bir araya gelmesiyle oluşturulabilen ortam, katılımcısına gerçek dünya ile olan bağlarını tamamen koparmadan sanal gerçeklik hissiyatı yaşatabilir.
Örnek olarak uçuş simülatörleri verilebilir. Bu similatörlerde geniş bir ekran ve yapay bir kokpit bulunduğundan fazladan bir ekipman olmadan kullanıcı kısmi bir sanal gerçeklik yaşar.

Tam Katılımlı Ortamlar (CAVE): CAVE ”Computer Assisted Virtual Environment/ Bilgisayar Destekli Sanal Ortam” Bu sanal gerçeklik ortamında, kısmi katılımlı sanal gerçekliğin aksine kullanıcının gerçeklikle hiç bir ilişkisinin kalmaması gerekir, aksi taktirde istenen verim alınamaz. Bu sanal gerçeklik ortamında tüm duyusal algılara hitap edilerek kullanıcının kendinden geçmesi hedeflenmektedir.
Kasklı ekran ve dermal-dokundal algı cihazı ile kullanıcıların sanal gerçekliği tamamen hissetmeleri sağlanır.

Sanal Gerçeklik Cihazları

Oculus Rift: Sanal gerçekliği tekrar gündeme getiren ve bu teknolojinin lideri olan Oculus Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey ve ekibi tarafından ve oyun piyasası önderlerinden Jon Carmack desteği ile geliştirilmekte. Geçtiğimiz mart ayında Facebook tarafından 2 Milyar dolara satın alınan şirketin sanal gerçeklik cihazının özellikleri şöyle;

Ekran Çözünürlüğü: 960 x 1080 (1.13:1) [1920 x 1080 her göz için ayrı]
Ekran Teknolojisi: OLED
Görüş Alanı Genişliği: 100°
PPI: 441
Toplam Piksel ( her göz için ): 1,036,800
Ağırlık : 440g
Stereoskopik 3B Uyum: Evet
Ses: Harici
Girişler: HDMI 1.4b, USB,  Jack uyumlu IR Kamera
Baş Hareket Takibi: Evet
Konumsal Takip: Evet

Bu özellikler Oculus DK2 geliştirici modeli için geçerli ve fiyatı 350 dolar:
Sony – Project Morpheus: Sony, Playstation ve Vita oyun platformları için geliştirdiği ve oyun zevkini yeni bir boyuta taşıyacak olan sanal gerçeklik projesini 2014 yılı mart ayında tanıttı.
Henüz geliştirilme aşamasından olduğu için özellikleri için kesin diyemem ancak ortaya çıkan özellikler şöyle;
Ekran Teknolojisi: LCD
Ekran Boyutu: 5 inch ( 12.7 cm. )
Ekran Çözünürlük: 1920×1080 ( 960×1080 her göz için )
Görüş Alanı Genişliği: 90°
Girişler: HDMI + USB

Samsung Gear VR: Mobil teknoloji devi Sanal gerçekliğe el atmasa olmazdı tabii. Samsung’un  Oculus Rift  ile beraber geliştirdiği sanal gerçeklik gözlüğü Eylül ayında IFA 14 de tanıttığı cihazın geliştirici versiyonu 199 dolar gibi bir etikete sahip. Son sürümün ise aynı Oculus gibi 350 dolardan satışa çıkması bekleniyor.

Benzer Yazılar
Bilim

Tor Ağı Nedir? Nasıl Kullanılır 2022

BilimÖğrenPsikolojiTarih

Yunan ve Roma Mitolojisi

Bilim

Siber Savaş Nedir? Kimler Siber Savaş İçinde?

Bilim

Kripto Para Bilgiler ve Geçmişi

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?