Bilim

Siber Savaş Nedir? Kimler Siber Savaş İçinde?

Günümüzde artık savaşlar, masraflı muharebeler yerinde masa başında tuşlara basarak yapılıyor. Bir ülkenin borsasını bankalarını çökertmek hackerların yapabilecekleri arasındayken büyük devletler de boş durmadı ve kendi siber ordularını oluşturdular.

Siber savaş sayesinde bir ülkenin nükleer tesislerinde, doğalgaz hatlarında, petrol merkezlerinde sorunlar çıkarabilir ve kesintiler yaratabilirisiniz, hava kontrol sistemini bozup uçakların havada çarpışmasına yol açabilir, uydu sistemini ele geçirip ülkelerin gözü kulağı olan uydularını yörüngeden çıkarabilir veya düşürebilirsiniz, aynı havacılık sistemi gibi metro ve raylı hatların sinyalizasyonunu bozup büyük çaplı kazalar yaptırabilir, bankacılık sistemlerini yerle bir edip para akışını durdurabilirsiniz, elektrik dağıtım sistemini devre dışı bırakıp koca ülkeyi karanlığa bile gömebilirsiniz.
Durum böyle olunca siber savaş tehlikesine karşı ülkeler ordularını hazır etti. Hali hazırda siber orduları veya savunma birimleri olduğu bilinen ülkeler şöyle;
– Amerika Birleşik Devletleri (siber güvenliğe bakan kurumlar; US CYBERCOM, NSA, Department of Homeland Security, FBI.)
– Çin (siber savaştan sorumlu, varlığı doğrulanan, MAVİ ORDU.)
– İngiltere (2009-2013 yılları arasında 650 milyon sterlin bütçe ayrılan siber savaş/güvenlik birimleri; Office of Cyber Security and Information Assurance, Cyber Security Operations Center.)
– Rusya (Rusyanın en önemli siber güvenlik servisi  Rusya Federal Güvenlik Servisi’dir.)
-Türkiye ( Ülkemizde siber güvenlik ile ilgilenen kurumlar; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Siber Güvenlik Kurulu, TÜBİTAK, TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı.)
Siber savaşlar çeşitli saldırı yöntemleriyle yapılmakta. Bu yöntemler şunlardır;

Açık mikrofon dinleme
Ağ tarama (network scanning)
Hizmet dışı bırakma (denial of service)
IP aldatmacası (IP spoofing)
İnternet servis saldırıları
Kabloya saplama yapma
Kriptografik saldırılar
Oturum çalma
Sosyal mühendislik (social engineering)
Trafik analizi
Tuzak kapı (trapdoor)
Yemleme (phishing)
Yerine geçme (masquerading)
Yığın e-posta gönderme (spam)
Zamanlama saldırıları
Zararlı yazılım (virüs, truva atı, solucan vb.)

Ülkelerin siber orduları dışında denetimsiz hacker grupları da bulunmakta, adını oldukça fazla duyuran Anonymous ve tarihin en köklü hacker gruplarından olan RedHack bunların başında gelmekte ve  kendi alanlarında başarılı eylemlere imza atmakta. Bu denetimsiz gruplara göz atacak olursak;
Anonymous;  Dünya gündemine oturan siyasi olaylardan sonra adı mutlaka duyulan hacker grubu bu olayları devlet birimlerine, politikacıların sosyal medya hesaplarına eylemler düzenlemekte. önceleri eğlence amaçlı eylemler yapan grup 2008 den bu yana işbirliği içinde koordineli şekilde ilerlemekte.

Red hack; 1997 yılında kurulan ve Türkiye tarihinde bir çok başarılı eyleme imza atan grup her siyasi olaydan sonra bir eyleme imza atmaktadır, eylemlerinin tamamı siyasi tabanlıdır, kendini ”Marksist” ve ” Sosyalist” olarak tanıtan grup tarihin en köklü hacker gruplarındandır.

Benzer Yazılar
Bilim

Tor Ağı Nedir? Nasıl Kullanılır 2022

BilimÖğrenPsikolojiTarih

Yunan ve Roma Mitolojisi

Bilim

Sanal Gerçeklik Nedir?

Bilim

Kripto Para Bilgiler ve Geçmişi

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?